Το νερό που ρίχνουμε στο βραστήρα ή την κατσαρόλα μας από το δίκτυο περιέχει τόσο χρήσιμα όσο και επιβλαβή στοιχεία. Αφενός, περιέχει σημαντικές ουσίες όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, περιέχει επικίνδυνες ουσίες όπως ουράνιο, βάριο, χλώριο, φθόριο και νιτρικά άλατα.

Το πλεονέκτημα του βρασμού είναι ότι καταστρέφει κάποια επιβλαβή βακτήρια κι επιπλέον κάνει το νερό πιο μαλακό. Εάν βράσετε νερό για 15 λεπτά μαζί με ατμό, οι επιβλαβείς χημικές ενώσεις θα εξαφανιστούν. Αλλά μαζί με αυτά τα στοιχεία, η συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων χρήσιμων μετάλλων μειώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, το χλώριο και οι μη πτητικές ουσίες παραμένουν στη σύνθεση και μετατρέπονται σε πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Όσο περισσότερο βράζετε το νερό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά απομακρύνονται και τόσο πιο ‘’άχρηστο’’ γίνεται. Επιπλέον, μετά από βρασμό, εναποθέσεις αλατιού και λεκέδες παραμένουν στο βραστήρα ή στα τείχη της κατσαρόλας σχηματίζοντας κλίμακα.

Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό βραστήρα, σβήνει γρήγορα και ο χρόνος βρασμού είναι μικρός. Επομένως, ο επαναλαμβανόμενος βρασμός ίσως να μην είναι επιβλαβής. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να μην προτείνουν την επανάληψη αυτής της διαδικασίας και το θεωρούν υπερβολικό.

Σημειώστε ότι ο κίνδυνος δεν έγκειται τόσο στον αριθμό των βρασμών, αλλά και στη διάρκεια της διαδικασίας. Όσο περισσότερο βράζει το νερό, τόσο πιο ενεργή είναι η παραγωγή αρνητικών και επιβλαβών ουσιών.

Με παρατεταμένο και επαναλαμβανόμενο βρασμό, το ισότοπο υδρογόνου κατακάθεται και σχηματίζεται δευτέριο. Διασπά τον μεταβολισμό των υλικών στο σώμα και εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών. Αυτό είναι ένα επιστημονικό γεγονός που εξηγεί γιατί δεν μπορείτε να βράσετε νερό δύο φορές.

Επιπλέον, το βραστό νερό έχει δυσάρεστη γεύση και με κάθε νέο βράσιμο επιδεινώνεται. Ο λόγος για αυτήν τη διαδικασία είναι ότι οι βλαβερές ακαθαρσίες στη σύνθεση του νερού σε θερμοκρασία 100 βαθμών εισέρχονται σε αντιδράσεις και γίνονται ενεργές, με αποτέλεσμα να δίνουν μια δυσάρεστη γεύση.

Τέλος, οι οργανικές ουσίες, όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές μας, αντιδρούν με το υπολειμματικό χλώριο δημιουργώντας οργανοχλωριωμένα τοξικά παράγωγα τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Γι’ αυτό όσοι έχετε φίλτρο νερού μαγειρεύετε μόνο με αυτό και όσοι δεν έχετε σκεφτείτε σοβαρά να εγκαταστήσετε ένα!