Όλοι μας έχουμε ακούσει να μας λένε πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε νερό μέσα στην ημέρα. Ελάχιστοι, όμως, είναι αυτοί που καταλαβαίνουν με απόλυτη ακρίβεια τη σημασία αυτού του πολύτιμου αγαθού, καθώς και τα οφέλη της ενυδάτωσης στην υγεία και στη ρύθμιση του διαβήτη.

Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, το αίμα χάνει αρκετό νερό και η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να έχει αισθητή επίπτωση στη ρύθμιση του διαβήτη.

Επιπλέον, ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα προκαλούν αφυδάτωση! Πώς γίνεται αυτό; Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα για ώρες (συνήθως όταν το σάκχαρο είναι πάνω από 180 mg/dL), τα νεφρά μας προσπαθούν να απομακρύνουν την παραπανίσια γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μέσω των ούρων. Μαζί όμως με τη γλυκόζη απομακρύνεται φυσικά και νερό. Έτσι εξηγείται και η υπερβολική δίψα όταν έχουμε υπεργλυκαιμία για πολλές ώρες!

Στα άτομα με διαβήτη, η ήπια αφυδάτωση-κατάσταση την οποία κάποιες φορές δεν την αισθάνεσαι- μπορεί να αυξήσει μέχρι και κατά 50 με 100 mg/dL τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εάν κάποιος είναι συνεχώς αφυδατωμένος σε καθημερινή βάση, μπορεί να χρειάζεται παραπάνω ποσότητες ινσουλίνης σε σύγκριση με την περίπτωση όπου θα ήταν καλά ενυδατωμένος.

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες που πίνουν μέχρι μισό λίτρο νερό τη μέρα (περίπου δύο ποτήρια), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προ-διαβήτη, δηλαδή έχουν αρκετά υψηλό ζάχαρο και κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ίδια τη νόσο τα επόμενα χρόνια. Αν και έχει επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση νερού και στο επίπεδο του ζαχάρου, δεν έχει αποδειχθεί  πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το λίγο νερό είναι αυτό που προκαλεί προ-διαβήτη.

Συμπερασματικά, η επαρκής κατανάλωση νερού είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Και όπως πάντα φροντίζεται για την ποιότητα του νερού σας με ένα φίλτρο νερού για τη μειωμένη επιβάρυνση του οργανισμού σας.