Όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι η αφυδάτωση είναι κάτι που παθαίνει κανείς το καλοκαίρι. Κι όμως μπορεί να συμβεί και το χειμώνα! 

Ο άνθρωπος όπως και όλα τα θηλαστικά διαθέτουν ένα μηχανισμό επιβίωσης που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία όταν κάνει κρύο, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Για να τη μειώσουν, τα νεφρά κινητοποιούν την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ούρων. Αποτέλεσμα; Λιγότερο αίμα στις φλέβες και τις αρτηρίες και περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα!

Επιπλέον,  οι σμηγματογόνοι αδένες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος τείνουν να γίνονται σχετικά ανενεργοί το χειμώνα και παράγουν λιγότερη υγρασία από ό, τι συνήθως.

Καθώς όλοι θέλουμε το ντους μας να είναι καυτό, δυστυχώς αυτό οδηγεί σε υπερβολικά ξηρό δέρμα. Για να διατηρηθεί η υγρασία κάνε ντους με χλιαρό νερό , επειδή το ζεστό καταστρέφει τα σημαντικά στρώματα λιπιδίων που διατηρούν την υγρασία της επιδερμίδας. 

Όσο για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως, ο χρυσός αριθμός είναι 6 - 8 ποτήρια νερό. Επίσης, όπως συνιστάται από τους ειδικούς:

- Απέφυγε τα ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ που έχουν διουρητική δράση

- Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε νερό όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες

- Φρόντισε να πίνεις νερό πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής κι ας μην νιώθεις ότι το χρειάζεσαι

- Και θυμήσου να πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα

Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός μεταβολίζει αποτελεσματικά το λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια και ελέγχει καλύτερα την όρεξη.