Τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ανόργανα άλατα και τις μικρές ποσότητες οργανικής ύλης που υπάρχουν σε διάλυμα στο νερό. Τα κύρια συστατικά είναι συνήθως τα κατιόντα ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου και καλίου και τα ανθρακικά, υδρογονανθρακικά, χλωριούχα, θειικά και νιτρικά ανιόντα.

Αυτό είναι το «σκληρό νερό» και είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κύπρου. Χαρακτηριστικό της είναι ένα λευκό/κίτρινο ίζημα που βλέπουμε συχνά στις βρύσες μας. Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε 3 είδη μονάδων:

  • αμερικανικοί βαθμοί mg CaCO3/l ή ppm CaCO3
  • f ή γαλλικοί βαθμοί (1 f = 10 mg CaCO3/l ή ppm CaCO3 και 1 f = 0,56 d),
  • d ή γερμανικοί βαθμοί (1 d = 17,9 mg CaCO3/l ή ppm CaCO3 και 1 d = 1,79 f)

Ορισμένα συστατικά του TDS, όπως τα χλωρίδια, τα θειικά άλατα, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τα ανθρακικά άλατα, επηρεάζουν τη διάβρωση στα συστήματα διανομής νερού. Τα υψηλά επίπεδα TDS (>500 mg/λίτρο) οδηγούν σε υπερβολική δημιουργία πέτρας σε σωλήνες νερού, θερμοσίφωνες και οικιακές συσκευές, όπως βραστήρες και σίδερα ατμού, πλυντήρια. Τα εν λόγω άλατα μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των εν λόγω συσκευών και να αυξήσουν τους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος.

Επιπλέον, το σκληρό νερό καθιστά το καθάρισμα πιο δύσκολο στο μπάνιο, την κουζίνα ακόμη και τα πιάτα καθώς με την πρώτη επαφή με το νερό τα πιάτα και τα είδη υγιεινής γεμίζουν με στάμπες από άλατα και χρειάζονται και πιο συχνή καθαριότητα αλλά και περισσότερο καθαριστικό για να λάμψουν.

Όσο για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν υπάρχουν πρόσφατα δεδομένα για τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την κατάποση TDS στο πόσιμο νερό. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που το σκληρό νερό έχει προκαλέσει προβλήματα όπως φαγούρα ή ερεθισμό στο δέρμα αλλά και σκλήρυνση του μαλλιού με την πάροδο των χρόνων.

Τέλος, κάτι που έχει παρατηρηθεί συχνά είναι ότι τα νοικοκυριά με σκληρό νερό χρησιμοποιούν περισσότερο απορρυπαντικό και μαλακτικό για την πλύση των ρούχων τους καθώς το σαπούνι μπορεί να προσκολληθεί στο ύφασμα, αφήνοντάς το σκληρό και τραχύ ή ακόμη να μην καθαρίσει καθόλου

Η λύση στο πρόβλημα της σκληρότητας είναι ο αποσκληρυντής νερού ο οποίος μπορεί να συνδεθεί στο κεντρικό σύστημα παροχής νερού του σπιτιού μας και να μας απαλλάξει από τα προβλήματα που ήδη αναφέραμε!

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το μαλακό πλέον νερό που έχει περάσει από τον αποσκληρυντή δεν είναι πόσιμο καθώς ο ίδιος λειτουργεί με ρητίνη ανταλλαγής ιόντων οι οποίες αντικαθιστούν το ασβέστιο και το μαγνήσιο με νάτριο. Με την ίδια λογική το νερό αυτό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα φυτών, λόγω του ότι υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου καταστρέφουν τα φυτά. 

Βρες αποσκληρυντή για το σπίτι σου εδώ και κλείσε ραντεβού για μέτρηση σκληρότητας του νερού στο χώρο σου για να σε βοηθήσουμε να βρεις το σωστό σύστημα!